Veel relaties van KSV zijn energie-intensieve MKB-ondernemingen, die in deze tijd moeite hebben om de torenhoge, en nog steeds stijgende, energieprijzen het hoofd te bieden.
Het steunpakket wat het kabinet aan het MKB wil bieden om deze hoge energie-uitgaven te compenseren, staat al enkele weken in de steigers en zou bijna rond zijn.
Het kabinet wil de helft van de stijging van de energiekosten van kleine en middelgrote bedrijven op zich nemen. Hiervoor moet de komende tijd 2,5 tot 3 miljard euro worden uitgetrokken.
Het gaat om bedrijven die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten, zogenaamde energie-intensieve bedrijven.
Om er zeker van te zijn dat het gaat om bedrijven die veel energie gebruiken, stelt het kabinet ook een verbruiksminimum in: ondernemers moeten minimaal 5000 kubieke meter gas per jaar gebruiken, of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit. Verder geldt dat de bedrijven maximaal 250 werknemers mogen hebben.
Aan de financiële steun zit een plafond, hierover wordt nog onderhandeld. Waarschijnlijk wordt het maximaal 160.000 euro per bedrijf.
De steun geldt voor minstens een jaar en gaat in het voorjaar 2023 in. Tot die tijd kunnen deze ondernemers een beroep doen op een staatsgarantie als ze een banklening afsluiten. Ook kunnen ze uitstel van betaling van belastingen krijgen, net als in de coronatijd. De bedoeling is dat het plan na de ministerraad op vrijdag wordt gepresenteerd.
De overheid verwacht dat de voorwaarden van deze TEK-regeling (Tegemoetkoming Energie Kosten), het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming binnen enkele weken bekend worden.
Lees het laatste nieuws hierover, de voorwaarden en het aanvragen voor deze tegemoetkoming op de website van de Rijksoverheid:
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/hulp-bij-energiekosten
deel dit bericht op
Naar het overzicht